Gräsbeteskött och omega 3

Att djur som bara föds upp på gräs får ett kött som är betydligt rikare på fettsyran omega 3, är ett sedan länge känt faktum. Vi var faktiskt med i en studie i början av 2000-talet med djur från Bjällansås gård, som styrkte just den tesen. Studierna har sedan replikerats i både Sverige och utomlands med samma resultat. Även kor bli vad de äter.

Med vad är omega 3?

Omega 3 är en fleromättad fettsyra, som finns i tre huvudtyper. De heter ALA (alfa-linolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). EPA och DHA återfinns i djurriket medan ALA återfinns i växtriket. Du hittar den främst i fet fisk, vissa alger, raps- och linolja samt valnötter.  De flesta fetter våra kroppar behöver kan vi själva bilda av kolhydrater och protein, men omega 3 måste vi få via vår kost. En annan känd fleromättad fettsyra som vi också måste få via kosten är omega 6, som framförallt finns i vegetabiliska oljor som majsolja, solrosolja och rapsolja, men är även i spannmål.

Så hur kommer det sig att gräsbeteskött har mer omega 3?

I gräs och ensilage finns det ca 3-4 gånger mer omega 3 än 6, medan det i spannmål finns ca 8-10 gånger mer omega 6 än 3. Djurens intag av omega 3 och 6 via fodret har alltså en direkt påverkan på fettsyresammansättningen i köttet. Liknande försök har gjorts på människor (men då med kött och inte gräs) och samma slutsats kan dras. 

Vad innebär balansen mellan omega 3 och omega 6?

Jag citerar här Livsmedelsverket: Omega-3 och omega-6 påverkar kroppen på olika sätt. I många fall dämpar omega-3 effekterna av omega-6, till exempel när det gäller blodets levringsförmåga och immunförsvaret. Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att man via maten får lagom mängd av båda.

Omega-3 och omega-6 finns ofta tillsammans i ett och samma livsmedel. Ofta finns det mer omega-6 än omega-3 i maten, och det är därför enklare att få i sig tillräckligt med omega-6. En del livsmedel är bra källor till både omega-3 och -6, till exempel rapsolja och matfetter som innehåller mycket rapsolja.

En hög kvot mellan omega-6- och omega-3-fettsyror i kosten har förts fram som en möjlig faktor för risken att utveckla olika sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och inflammatoriska tillstånd, men det totala intaget av omega-6- och omega-3-fettsyror är mer betydelsefullt. Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 (NNR 2012) går det inte att slå fast att en viss kvot mellan omega 3 och omega 6 i kosten skulle vara bäst för hälsan.

Så hur mycket omega 3 finns i gräsuppfött kött?

Hur långt är ett snöre egentligen? Det beror på. Dels hur gräsblandningen ser ut i djurets foder, men också fetthalten vilken styckdetalj du väljer. I de studier som gjorts pratar man om 80 – 300 milligram omega 3 per 100 g kött. Fet fisk har ca 1000 – 2000 mg omega 3 per 100 g. Kritiker argumenterar att mängden omega 3 i gräsuppfött kött är såpass försvinnande liten att det inte går att använda som ett försäljningsargument för att få i sig sin dagliga rekommenderade dos av omega 3, och det ligger något i det. Men byter du ut en del av ditt fettintag från vegetabiliska oljor och spannmålsuppfött kött så kommer du sänka mängden omega 6 du konsumerar och öka mängden omega 3 något. Sedan vad det gör för din hälsa kan jag inte svara på, och det verkar inte heller finnas någon entydig forskning på området.

Men jag lovar det är väldigt gott.

För dig som gillar att nörda ned dig i siffror och tabeller kommer här data på fettsyreprofil av omega 3 / omega 6 på 20 st djur vi sålt, från 5 olika gårdar. Datan har några år på nacken och tyvärr står inte det angivet vilket måttenhet den är i, men troligen är det % av total fettprofil. Det innebär i sådant fall att 100 g rent gräsuppfött nötfett innehåller ca 3,46 g omega3 och 4,06 g omega 6.

100 g av vår gräsuppfödda nötfärs med ca 15 % fetthalt innehåller då ca 450 mg omega 3. Ungefär som att äta 30-40 g sill.

Medelvärde
(n-3) C18:3 (n-3) 1,78
C18:4 (n-3) 0,09
EPA C20:5 (n-3) 0,69
C22:5 (n-3) 0,94
DHA C22:6 (n-3) 0,11
3,46
(n-6) C18:2 (n-6) 2,81
C20:3 (n-6) 0,29
AA C20:4 (n-6) 0,96
4,06
Ratio (3/6) 0,86
Ratio n6/n3 1,17
Total omättade fettsyror 7,52