En kopp buljong om dagen är bra för magen

Hurra! Idag är det benbuljongens dag, vilket innebär att du får dricka hur mycket buljong du vill. Antagligen låter det inte lika frestande som kanelbullar eller kladdkaka, men en kopp varm buljong känns ungefär som att ge din kropp en varm kram. Och vem vill inte ha det?

Det viktigaste för att lyckas med buljongen är att du tar hand om benen innan du kokar själva buljongen. Det gör du genom att skölja benen innan kokning, koka upp dem i lättsaltat vatten, hälla av vattnet, skölja benen igen och sedan börja koka buljongen

Detta receptet ger ca 1-2 l färdig buljong, beroende av hur koncentrerad du önskar den.

Gör såhär:
ca 1 kg ben eller kött med ben. Enklast är att använda en blandning av märgben och vanliga ledben. Använder du kött på ben, som oxsvans, är det viktigt att lyfta bort köttet när det kokat klart, det tar ca 0,5-3 h beroende av detalj, då köttet vid för lång kokning blir torrt. Alla djurslag går bra att använda, äldre djur ger kraftigare smak.

Först behöver du:
2 omgångar vatten så det täcker benen med råge, ca 1,5-2,5 l
1 st lagerblad
10 st pepparkorn
havssalt (absolut inte mineralsalt, då blir det inte lika gott!)

Du kan också lägga till örtkryddor eller vitlök om du så önskar

Sedan behöver du:
Grönsaker, ta här vad som finnes tex.: 2-3 st morötter, 1 st gullök, 1 bit purjolök. Men de flesta grönsaker går fint. Tänk på att till exempel selleri och rotselleri ger en kraftigare smak.

Tvätta benen/köttet i kallt rinnande vatten. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i benen/köttet och låt dem koka några minuter innan du häller av vattnet. Tillsätt nytt kallt vatten och låt koka upp, lägg i ben och/eller kött och salta efter smak, ca 1-3 msk salt beroende av vattenmängd. Om du tänker reducera buljongen efteråt, var då försiktigare med saltet. Lägg i kryddor. Skumma buljongen vid behov efter det att den kokat upp.

Låt benen och koka i ca 4-6 timmar, fräs därefter grönsakerna i lite av fettet från buljongen och lägg därefter i dem och låt koka i ca 1 timme till. För en mustigare smak kan grönsakerna fräsas i smör innan de läggs i buljongen.

När det kokat klart, sila buljongen och låt den svalna. Buljongen håller sig ca 1 vecka i kylskåp i försluten burk och minst ett halvår i frysen. Ett fint fettlock om minst 2 cm i burken ökar hållbarheten i kyl till 2-3 veckor, då fettet håller syret borta. Frys in i istärningar, plastpåse eller burk. Får du fett över är det gott att steka och fritera grönsaker och potatis i.

Psst! Missa inte vår buljongbox