Följa kon

Förra veckan tog jag en sväng förbi Bjällansås gård och tittade på kalvarna. Jag blir alltid lika glad när det går upp för mig att hjärtat av den här verksamheten är och förblir uppfödning, att allting börjar med kalvningen.

Jan har alltid fört en mycket ordentlig bok över kalvarnas släktlinjer (eller vad man nu ska kalla det), så det var roligt att ta reda på att en fjällko som föddes den 15:e februari 1984 – och vars mjölk både Signe och Märta växte sig starka på – fick 6 kalvar. En av dessa kalvar fick hon tillsammans med en charolais. Denna kalv, som var vit och ljusrödfläckig fick senare en kalv tillsammans med en limousin. Denna kalv fick i sin tur (som vuxen ko förstås) en kalv tillsammans med en Hereford (och nu blir det fast forward) som senare fick en kalv med en limousin som senare fick en kalv med en aberdeen angus som senare fick en kalv med en annan aberdeen angus som slutligen, fick en kalv tillsammans med en highland cattle.

Denna sistnämnda kalv, som bär tydliga drag från fjällkon, föddes den 30:e april, 2011 och ser ut så här:

Kalven Felicia
Kalven Felicia

Hon är i verksamheten kallad 1440, av mig namngiven Felicia.

Och Felicia tänkte jag att jag skulle följa med jämna mellanrum under hela hennes livstid, och kanske ännu längre fram.

Just denna dag hängde hon mest omkring sin mor, hängde i halmen och slappade. Som kor ofta gör.