Kära Coop

Coop har gjort en film om att vi borde äta mindre kött – som verkar vara helt baserad på välgrundad fakta från filmen Cowspiracy.

Här är vårt svar:

Kära Coop, vi har haft för få fina stunder ihop.

 

Så vi måste ses mer ofta. Vår relation när ni inte känner mig, är inte bra för planeten. Eller, vår planet klarar sig alltid, men det är vi människor och djur som drabbas. Mycket av de varor ni säljer är en bidragande orsak till förlusten av 24 miljarder ton matjord per år och en ständigt krympande biologisk mångfald. För att inte tala om all mark som går åt till att producera mat som bara slängs, då ni fortfarande fokuserar på att den ska vara billig, i stora kvantiteter och inte få ha ett värde högt nog att ingen vill slänga den. Så vi måste prata mer om matjorden. Om klok markanvändning. Om växterna. Ekosystemet. Naturen. Och om djuren. För det finns dåligt kött som vi inte ska äta och bra kött vi borde äta. Det kommer inte att bli lätt. Vi älskar ju dig. Vardagen är hektiskt, och många av oss är ju osäkra på vad bra mat egentligen är. Mat som gör gott för människan, djuren och naturen. Men det finns massor av goda, lättillgängliga råvaror både direkt från bonden, på nätet och i lokala eko-butiker. Som dessutom är näringstätare, smakrikare och bra för lokalsamhället. Jag tänker ni kunde sälja dem istället för alla märkliga produkter ni säljer nu. Så vi kan klara det, om vi hjälps åt.

 

Kära Coop, jag hoppas du förstår. Det är inte mig. Det är dig.

 

Ps. Coop, i fortsättningen skulle vi också uppskatta om ni inte parar ihop skövling av regnskog på andra sidan jorden med betande kor i Sverige. Våra betande djur har en otroligt viktig funktion i att skapa biologisk mångfald, hålla landskapet öppet och producera kött och mjölk på marker som inte passar till något annat. Det australienska köttet ni marknadsför är förstås en annan sak. Men det och mycket mer vill vi gärna prata om. Ds.