En samling bra TED-talks om matjord

För den som har missat Allan Savorys TED-talk om hur vi kan ta oss an ökenutbredningen och samtidigt göra något åt klimatfrågan är det nog dags att se det nu. Kort och koncist om vilket kraftfullt verktyg som idisslare kan vara för att restaurera och bygga matjord. Men, det börjar finnas fler och fler som tagit sig an Allans idéer och satt dem i praktik. Betesmodellen, holistic management, som beskrivs i hans anförande praktiseras faktiskt av ett antal jordbrukare i Sverige. Även om det är en modell där effekten är störst i sköra, torra klimat så fungerar den även utmärkt här uppe i kalla norden. Här stoppar vi inte ökenutbredningen, men vi håller djuren längre på bete, vilket bland annat minskar användandet av fossila bränslen och ökar matjordens kapacitet att lagra vatten och näring.

Nedan listar jag helt enkelt ett antal TED-talks (de flesta av dem TEDx) som vänder och vrider på frågan om vad matjord är, varför den är viktigt och hur vi tar hand om den.

Helt oödmjukt börjar jag med det TEDx-talk jag höll för några år sedan. Mest för att det är ett 11 minuters intro till betydligt med spännande saker.
Sammanfattat i en mening: Vi måste föda jorden om vi ska föda oss själva.

Med den uppvärmingen är det lika gott att gå på själva huvudakten. Allan Savory har ägnat sitt liv åt att utforma och sprida en modell för att sköta både företag och djur på ett sätt som regenererar de resurser vi har.

Sammanfattat i en mening: Idisslare är ett utmärkt verktyg att stoppa ökenutbredningen och samtidigt få en massa trevliga bieffekter

 

Undrar du sedan hur man praktiskt kan gå tillväga för att bygga matjord och få en massa trevlig mat på köpet. Då ska du titta på Gabe Browns anförande om hur han sköter sin gård.

Sammanfattat i en mening: Mångfald is the shit.

Nu när du har kommit en bit påvägen så får du en ytterligare djurdykning i vad matjord är.

Sammanfattat i en mening: Det bästa arvet vi kan ge våra barn är rik och hälsosam matjord.

Men undrar du också över hur det egentligen är med kor och metanutsläpp? Tony Lowell är en extremt snabbpratande Austrailensare som har en fabess för siffror. Han hävdar att rätt skötta idisslare är ett essensiellt verktyg för att binda kol i marken

Sammanfattat i en mening: 5 miljarder hektar av hopp att stoppa kol i.

Och eftersom repetition är kunskapens moder så kommer här en mer hands-on genomgång av förändringen ett landskap genomgår när man ändrar skötseln av det.

Sammanfattat i en mening: Det gäller att ha djuren på rätt plats, vid rätt tid med rätt anledning.