Vi får den mat vi förtjänar

”Det är ingen som motsätter sig faktumet att varje samhälle älskar sina bönder. När de väljer att sluta är det inte för att de har misslyckats – det är för att vårt gammalmodiga mat- och jordbrukssystem har svikit dem. En sak är säker: om vi som samhälle inte prioriterar våra bönders hälsa, välmående och finansiella styrka kommer vi förlora dem i stor skala – tillsammans med deras produkter, resurser, kunskap och talang – och den typ av mat som enbart en bonde som älskar sitt arbete kan producera”

Det var för några månader sedan jag snubblade över blogginlägget Quitting Season: Why Farmers Walk Away From Their Farms. När jag läste inlägget var det som en känsla jag länge burit på materialiserades i text. En blandning av ilska och sorg med en nypa av jävlaranamma. Jag lovade migsjälv dyrt och heligt vid typ 12-års ålder att aldrig bli bonde. För jag kunde inte för min själ förstå varför man ville lägga så mycket tid och omsorg på att producera ärlig mat som marknaden knappt ens mottog med en axelryckning. Min betraktelse av branschen var bra människor som slet sig itu för att producera mat till en anonym massa som inte tycktes bry sig. Det var som att vi i samband med att jordbruket började industrialiseras på 50-talet, också byggde ett antal vattentäta skott mellan matgästen och bonden. Allt i ljuset av ökad effektivitet, större volymer och lägre priser.

Men som tur är så är det fler och fler som börjar göra hål i de där vattentäta skotten. För oss är det en självklarhet att du skall veta vem som fött upp djuret och att våra uppfödare skall kunna få reda på vart deras djur tar vägen. Det blev och är ett Gröna gårdar för att vi tror på att bra mat är något vi har en relation till.

Men sedan kommer vi till priset på mat, och i vårt fall på kött. Där bra kött ofta anklagas för att vara dyrt och billigt kött ofta anklagas (med all rätta!) för miljöförstöring och multiresistenta bakterier. Krasst sätt har det har inte varit speciellt lönsamt på länge att vara nötköttsproducent i Sverige. Iallafall inte så länge man tänker ta ut en skälig lön för sitt arbete. Skuldsättningen i lantbruket har de senaste 10 åren fördubblats, som visserligen visar på en investeringsvilja, men ännu inte på att investeringarna betalar av sig.

Vi har en tydlig strategi i Gröna gårdar om avräkningspriserna till våra uppfödare, dvs. det pris vi betalar för varje djur. Det är att är man duktig på sitt yrke skall det löna sig. Vi jobbar ständigt på att bli bättre på att kommunicera mervärdet på våra produkter till kund. På så sätt hoppas vi öka förståelsen hos våra kunder för det priset vi tar ut och på sikt kunna hitta ett avräkningspris som helt enkelt gör bra nötköttsproduktion lönsam och långsiktigt hållbar ur även ett ekonomiskt perspektiv. Vi kräver av våra uppfödare att de skall låta djuren växa på enbart grovfoder i lagom takt, att de skall ge dem de extra månaderna som kräver för att de skall bli slaktmogna och att de vill föra en dialog med oss om hur vi tillsammans kan höja köttkvaliteten. Det kostar med tid och pengar att få fram ett högkvalitativt kött som har tagit ansvar för djur och natur, så självklart måste den kostnaden också synas på den slutliga prislappen. Det finns ingen människa so tror att det går att få en ny Volvo till priset av en begagnad Dacia. Förutom när det kommer till mat.

Det finns många anledningar till att handla sin mat lokalt och med en tydlig avsändare, ursprung och med ett pris som är hållbart. Ett av dem är att vi får den mat och det jordbruk vi förtjänar. Vill vi ha ett livsmedelssystem som tar ansvar för jordens, djurens och människans välmående måste vi också stötta de jordbrukare som tar det ansvaret. Det bästa sättet att göra det är inte att hitta på komplicerade byråkratiska stödsystem som får Kafkas Processen att blekna i jämförelse (läs EU-stöd). Utan att helt enkelt köpa mat som fått ta ansvar den plats den är framställd på. För bra mat är något du har en relation till.

För när du köper kött av oss så betalar du för att korna får växa på gräs i långsam takt, att vi får bry oss om hur våra djur och marker mår. Att vi vill och kan berätta och förklara hur vi arbetar för att vi är stolta över det vi gör och det vi vill göra. Att de som jobbar med och omkring Gröna gårdar kan få en skälig lön för sitt arbete och en dräglig arbetssituation. Att djuren skall slaktas på ett respektfullt sätt och slaktkroppen skall hängmöras för att köttet skall få en djupare smak och bättre tillagningsegenskaper. Att köttet skall klassas och kommuniceras tillbaka till uppfödaren så denne vet om uppfödningen är på rätt spår. Att vi skall ha ursprunget och veta historien och att rätt kött skall levereras till dig på rätt tidpunkt. Och att vi får fortsätta att driva vår vision, att göra Sverige till ett föregångsland för hållbar köttproduktion.