Grillmarinad med lime och koriander

Marinaden passar bra till allt grillkött, och syran i limen hjälper till att möra köttet. Till exempel flankstek eller grillbitar mår gott av att få ligga i 4-6 h i marinad innan de skall grillas. 

Till ca 1/2 kg kött, som flankstek, toppbog, rostasfilé, grillbitar, bogfilé, innanlår, ryggbiff, entrecôte och rostbiff behöver du:

– 1 lime

– 1-3 pressade vitlöksklyftor

– en halv kruka färsk koriander

– salt och peppar

– ev. chiliflingor/cayennepeppar om du önskar hetta i marinaden

Lägg köttet i en plastpåse eller bunke. Pressa lime över köttet, gröp gärna ur fruktköttet. Pressa vitlöken, hacka koriandern grovt och salta och peppra efter smak. Ett tips är att hellre salta för lite än för mycket. Gnid in marinaden i köttet och låt det ligga i kylskåp fram till ca 1 timme innan grillning. Grillar du kylskåpskallt kött är risken stor att köttet drar ihop sig mycket, släpper vätska och blir segt och torrt.

Tänk på att torka av köttet precis innan det skall grillas och gärna pensla smält smör eller olja på biten/bitarna. Salta ev. köttet ytterligare och grilla på en riktigt het grill till som mest medium. Nötkött ska inte genomgrillas, och att äta det rare till medium rare är inte på något sätt farligt för hälsan, så länge du köpt ett kött producerat på ett schyst sätt.

Tillbehör som passar är tex. guacamole, tzadsiki (vad passar det inte till?), grillade grönsaker och tomatsallad. Varför inte ta överbliven färskpotatis, pensla med smält smör och potatis, trä på grillspett och grilla tills de fått fin färg?

Mer recept till sommarens matlagning hittar du här

Ps. Majonnäsen på bilden är busenkel att göra: Ta 1 ägg, 2 del olja, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk vinäger, lite salt och ev en vitlösklyfta. Lägg allt i en mixerskål för stavmixer (hög och diameter i storlek med mixerstaven). Mixa i 5-10 sek genom att först hålla staven i botten och långsamt föra den uppåt. Smaka av med salt, vinäger, senap och ev. lite chili. A voilá!