Nytt år och nya märkningsregler

Kollagenmärkning 2014

Nytt för i år är att all vår nötfärs inte bara märks med fetthalt utan också med kollagenhalt. Den nya märkningen visar på förhållandet mellan kollagen och köttprotein i färsen och anledningen till denna nytillkomna information beror inte på att vi från den 1 januari 2014  plötsligt ändrat sättet vi styckar eller mal vår färs, inte heller beror det på att vi börjat tillsätta några nya ämnen i färsen. Skälet till den nya märkningen är att lagen, instiftad av EU, numera kräver att samtliga köttproducenter skall deklarera kollegenhalten på de etiketter som finns på förpackningar till malet kött.

Så vad är kollagen?

Kollagen är viktiga äggviteämnen som finns naturligt i kroppen. Cirka en tredjedel av allt protein hos ett däggdjur, ko som människa, består av kollagen. Det finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar och är livsavgörande för att kroppen skall fungera normalt.

Så varför hittar ni (och har alltid hittat) kollagen i vår nötfärs?

Jo, det är för att de köttbitar vi mal till färs (exempelvis läggen, bringan, nacken, den där putsbiten på oxfilén och skanken på bogen) naturligt innehåller kollagen. Då vi mal färs av dessa detaljer kommer naturligtvis även färsen att innehålla kollagen – ungefär upp till 15 %. Precis som den också bland annat innehåller fenylalanin, isoleucin, leuci, lysin, metionin, treonin, tryptofan, valin, järn, zink, CLA, omega 3, omega 6, retinol, kolesterol, B12, fosfor, kalium, selen och zink.

Är kollagen farligt?

Nej, snarare tvärt om! Kollagen är en populär tillsats i hudvårdsprodukter då ämnet sägs stärka hudens elasticitet. Kollagenet är alltså ett ämne som gör huden smidig och slät. Genom att koka en buljong på kollagenrika detaljer (som nötlägg, oxsvans och oxkind) kan du även utvinna gelatin. Att förtära gelatin är en gammal beprövad metod som använts för att stärka mag- och tarmsystemet, att dricka en kopp egenkokt buljong är ett bra sätt att hålla sig frisk eller få dig att tillfriskna från till exempel en förkylning.

Så, färsen är densamma, men märkningen är ny. Och varför EU valde att prioritera att informera oss alla om malt kötts kollageninnehåll, istället för att ställa krav på fullständig ursprungsmärkning frångår vårt förstånd. Men det är en annan historia.