Saker och ting tar helt enkelt slut ibland

Som ni kanske märkt tenderar våra populäraste säsongsboxar, som till exempel grillboxen, att vara slutsålda till och från. Om du handlar i butik märker du kanske också ibland att just den detaljen du önskat köpa saknas i hyllan.

Men varför är det så? Borde vi inte alltid leverera det kunderna efterfrågar?

Tänk dig att du vill köpa två hela oxfiléer till en fest i helgen:

Då behöver vi samtidigt sälja cirka 100 kg nötfärs till en annan kund som vill göra köttbullar till cirka 600-700 personer, 2 stycken rumpstekar till en tredje som önskar grilla två gånger i sommar och bjuda familjen på det där spännande brasilianska receptet. Två hela fransyskor eller cirka 8 stycken 0,6-1 kilos utstyckade fransyskastekar + lite lyxgrytbitkött till en fjärde kund som älskar söndagstekar och som även är på jakt efter lite marinerade grillbitar. Två hela innanlår på cirka 12 kg till en femte kund som gillar såväl råbiff som stekar och som även brukar woka varje torsdag när kompisarna från seglarklubben har middag. Cirka 12 kilo högrev till en sjätte kund som varit i Frankrike och förälskat sig i Boeuf Bourgogne och samtidigt älskar svensk husmanskost och absolut tycker att kalops skall göras av högrev. En sjunde vill helst ha nötbog till sin gulasch. Hon styckar dessutom själv ut toppbogen som hennes fru älskar att grilla tillsammans med grannarna för att med ett fruktigt italienskt rödvin fira att sommaren är antågande. Den åttonde kunden måste då köpa 2 stycken nötrullar som hon kan använda till att göra eget smörgåspålägg i form av saltrulle samt en mustig sjömansbiff som hon kan bjuda polarna på med en mustig kall pilsner. Den nionde kunden behöver då köpa både entrecôte och ryggbiff  till sitt bröllop i augusti för att nå upp i de cirka 14 kilo biff de hade önskat att bjuda gästerna på, lyckligtvis längtar brudgummens mor efter just entrecôte efter en språkresa i Frankrike tillsammans med sin bästa väninna Liselott. Som tur är, är den tionde kunden en skola med ca 100 elever som skall till onsdagslunchen koka chili till sina elever på grytbitkött då de har texastema i skolan och alla barnen är utklädda till Cowboys. Den elfte kunden är en butik som fått frågan från en kund som bestämt vill bjuda sina arbetskamrater på helstekt rostasfilé och lyckligt nog hittar vi då en tolfte kund som vill ta hand om de två stycken rostbiffar som behövs för att få fram rostasen. Rostbiffarna blir två härliga slottstekar som serveras med vinbärsgéle som värdinnans morbror gjort av den del av den fantastiska vinbärsskörden som blev över från förra sommaren. Kvar finns då två hela ytterlår på cirka 3,5-4 kilo vardera som grannens dotters kompis tydligen behövde för att göra dillkött  till sin odlingsgrupp då han räknat fel vid sådden i våras och nu därför har en gigantisk mängd dill på halsen. 8 kilo dillköttgryta är ganska mycket och det blir en del över efter det att alla ätit sig mätta. Som tur är gillar han gryta och har nu många matlådor till hösten och han slipper därmed springa till den intilliggande pizzerian lika ofta. Ytterligare en kund ringer och undrar om hon kan få köpa 2 kilo fet nötfärs då hon stått hela natten och bakat hamburgerbröd och kokat barbequesås enligt ett hemligt recept men helt glömt bort köttet till burgarna, och så får vi börja om på ny kula igen.

Bild

Vårt mål är att få våra kunder att ta ett anatomiskt ansvar. Det vill säga, välja delar av djuret där alla bitar finns med. Naturligtvis är det inte alltid möjligt, vissa gånger vill vi ha olika mycket av somliga detaljer vilket också varierar över året.

Men nästa gång ni undrar varför en box är slutsåld vet ni att det beror på att efterfrågan på de specifika detaljerna är högre än tillgången. Detta leder till att vi står med ett under- eller överskott som vi först måste ta hand om. Vi jobbar alltid så mycket vi bara kan för att möta alla era behov så att ni ska få goda detaljer på rätt plats vid rätt tidpunkt, detta utan att vi från vårt håll ska behöva slänga ett gram kött. Men ibland vill det sig inte riktigt och i valet mellan att skicka fler djur till slakt och därmed riskera att behöva slänga delar av djuret, mot att tacka nej till några kunder och istället försöka få sålt allt, är valet alltid lika enkelt.

Mat skall ätas upp, inte slängas. Om vi har lagt mer än tre år på att föda upp ett djur tycker vi att det vore ansvarslöst av oss att låta fina råvaror gå i sopbingen, det går helt enkelt inte i linje med vår syn på hållbarhet och respekt för djur och natur. Att vissa detaljer ibland tar slut är naturligt i strävan efter en hållbar uppfödning, för det finns faktiskt bara ungefär 4 kilo oxfilé på en ko som väger 600 kilo, vilket motsvarar cirka 0,6 % av hela djuret.

Men det finns hopp. En box som inte tar slut är nötboxen, den finns alltid tillgänglig just för att den tar anatomiskt ansvar. Det vill säga, den innehåller bitar från hela djuret fördelade på hur ett djur faktiskt ser ut. Så nästa gång du märker att det du önskade köpa tagit slut, kika över alternativen. Vissa bitar kan tyckas okända och krångliga till en början, men tänk vad kul det är att lära sig något nytt!