Köttskola: Oxbringa

Oxbringa styckas inte alltid ut som en egen detalj. Ofta mals den ner till nötfärs. Det är synd, för oxbringa är god och karaktäristisk i smak och konsistens. Vi har alltid styckat ut den separat efter önskemål men ska nu börja göra det mer på en regelbunden basis.

Googlar man oxbringa så lär de översta träffarna vara på kokt rimmad oxbringa. Det verkar vara en favorit nuförtiden, förvisso god, men långt ifrån det enda man kan göra med oxbringa. En sak som man sällan tänker på är att oxbringa kan skivas i tunna skivor och stekas. Konsistensen blir nästan som bacon, och om man vill undvika nitrit eller griskött så är detta ett bra alternativ. En annan sak man kan göra med bringa, i synnerhet om man har en mycket lång bit, är en rullad. Fyll den med kryddor och grönsaker, rulla ihop den och stoppa in den i ugnen på låg temperatur.

Häromdagen hade jag en bit bringa som jag funderade på vad jag skulle göra med. Som med så mycket annat framdelskött, var jag sugen på att tillaga det på låg temperatur i fuktig miljö och eftersom min lergryta inte hade använts på väldigt länge tyckte jag att det var dags testa någon sorts oxbringa i lergryta. Eftersom äpplena i trädgården har hunnit bli mogna kändes det som en bra början att använda dem. Oxbringa, lergryta och nästan mogna äpplen kändes som en bra kombination men eftersom jag hade äpplen till hands kom jag förstås att tänka på kanel och i kryddhyllan bredvid kanelstängerna upptäckte jag en burk med stjärnanis. Med den kombinationen kändes det lite tråkigt att använda vatten som fuktgivare så det fick bli en flaska av sommarens favoritdryck: en torr och god cider. Alltså: Lerugnsbakad bringa i cider med äpplen, kanel och stjärnanis. Resultatet blev ingen besvikelse.

 Ungefär så här såg det ut innan jag startade.

oxbringa, äpplen, cider, kanel och stjänanis
oxbringa, äpplen, cider, kanel och stjänanis

Pumporna som finns i bakgrunden tillhör inte receptet men tyvärr är fotoarbetsbänken enda stället att förvara dem för tillfället.

När alla ingredienser var på plats la jag helt enkelt in allting i lergrytan (som hade legat i blöt i ca 30 minuter) och hällde på cidern.

redo för ugnen
redo för ugnen

Det är viktigt att inte stoppa in lergrytan i en redan uppvärmd ugn, därför ställde jag först in grytan och satte därefter ugnen på 100 grader.

Jag tror att maten var färdig efter ca 6 timmar. Då var det redan mörkt och den färdiga maten såg (i blixtbelysning) ut så här.

Oxbringa i lergryta
oxbringa i lergryta

TIPS: Om det sedan blir mat över som man sparar i kylen så kommer fettet att lägga sig högst upp och stelna, till skillnad från resten av spadet som kommer att vara flytande. Fettet är helt utomordentligt gott att steka färsbiffar i!