Att grilla

Grillspett
Grillspett

Det här är en fördjupning av grilltipsen som finns på vår hemsida.

Att grilla kan tyckas vara en typiskt svensk företeelse men i stora delar av världen är det den vanligaste metoden att tillaga kött, inte minst eftersom det är det mest energieffektiva sättet att tillaga mat och i stora delar av världen är vädret ofta mer tillåtande. Tycker man – som jag – att det är roligt att läsa gamla texter så kanske man har slagits av att människor, både i gamla testamentet (t ex 3:e moseboken) och klassisk grekisk litteratur (t ex i Iliaden & Odyséen), gärna offrar djur under öppen himmel så att Gud eller gudarna kan njuta av doften från nygrillat kött. Fast det är bara doften som når himmelriket, köttet äts ju förstås upp av de människor som är närvarande.

Som med all tillagning av kött är det bra att det är rumstempererat innan det tillagas. Ta därför ut köttet i god tid och kanske passa på att marinera det innan man ger sig ut till grillen. Marineringen behöver inte göras så långt i förväg, det räcker med en timme. På taffel finns en fantastiskt välskriven och matnyttig artikel om marinering och grillning. Ett förslag som ges där är att först marinera i rimlag med burdusa kryddor för att sedan, efter grillningen, pensla på med en mer komplex kryddning, exempelvis i form av glaze. Detta för att den heta temperaturen på grillen tar tillintetgör den ofta subtila smaken hos många kryddor.

Innehållet i en grillbox testas sommaren 2010
Innehållet i en grillbox testas sommaren 2010

Vad använder man då för att grilla? Själv använder jag ofta ved, mest för att det är något som vi ofta har här, men också för att jag tycker att det ger en extra dimension, sätter lite smak på köttet, i synnerhet om man kan välja mellan olika träslag. Däremot tar det längre tid än både kol och briketter – som är de andra alternativen att elda med. Ved är också, i ärlighetens namn, rätt opraktiskt eftersom det väger mer och tar mer plats. Vill man ändå elda med ved (för det är värt det!) så gäller det att fylla grillen – och är det en klotgrill kan det bli lite bökigt – och elda. Sen får man vänta tills man har en fin glödbädd. Alternativt kan man blanda i en del briketter eller kol, för att få glöden att hålla lite längre.

Ibland hör jag att tändvätska rekommenderas för att tända grillen. Själv tycker jag att det är fullkomligt onödigt. Det kan vara rätt omständligt och har man otur (eller bråttom) kan köttet ta smak av det. Sen kan det också vara skönt – i synnerhet om man har småbarn som jag – att slippa tänka på var tändvätskan står i förhållande till både mat och grill. Själv använder jag torr träflis och vanliga tändstickor. Annars finns braständstickor att köpa som brinner i flera minuter och är helt miljövänliga. Använder man kol eller briketter är det bra att försöka göra en pyramid av dem så att värmen enklare sprider sig. När det sedan har börjat glöda kan du sprida ut dem.

Ett bra sätt att få upp glöden ordentligt är att tillföra syre – och enklast görs detta genom att man viftar hastigt med en kartongbit över elden. Det gäller att hitta någonting som är bekvämt att hålla i och som är tillräckligt styvt för att inte böjas. Släng ett öga på grillen, ser köttet ut att vara av den högsta kvalitet du någonsin sett, är chansen stor att det kommer direkt ur en köttbox från Gröna gårdar. Då är saken biff, så att säga: Köttboxarna är väldigt mångsidiga varelser, skär loss en sida från boxen och börja vifta.

När ett vitt lager täcker kolen är det dags att börja grilla och då är det bra om grillgallret har legat på grillen ett tag redan. Om grillgallret är hett så är risken för att köttet ska fastna mindre. Man kan också smörja in gallret men då får man tänka på att använda ett fett som tål höga temperaturer.

Vad gäller grillning av nötfärsbiffar så är Gröna gårdars färs helt oslagbar vad gäller smak, inte minst på grund av fettkvalitet och fetthalt. Det enda som krävs för att få perfekta hamburgare är som bekant att forma, krydda och grilla. Altnerativt krydda, forma och grilla. Men mer behövs inte. Till kryddning räcker salt och peppar.

Grillar man biffar eller grillspett så är det bara att lägga upp det färdiga köttet på tallriken och börja äta. Större köttbitar behöver däremot lite extra omsorg. Helst av allt ska man använda en stektermometer för att få köttet som man vill. Efter grillningen kan det vara bra att stryka på en glaze eller krydda på annat sätt och slutligen låta köttet vila en liten stund övertäckt före servering.