Svenska klassiker: Kalops

Det är något visst med Svensk husmanskost. Man skulle kunna beskylla den för att vara smaklös och oraffinerad med sin avsaknad av starka kryddor och förkärlek för att koka, sylta, röka och grava fram önskat resultat av råvarorna.

Men jag tycker att det är tvärt om. Husmanskost är lågmäld raffinerad mat där råvaran står i fokus, inte kryddorna. Utöver detta brukar den också vara relativt lättlagad.

Kalopsen är väldigt trevlig på det sättet, smakar mycket kött och lagerbladen och kryddpepparen smälter liksom ihop med köttsmaken. Dessutom är den busenkel att göra.

Den görs bäst på kokkött, det är en smaksak vilken av detaljerna man vill använda. Högrev ger en simmigare  gryta med något mildare smak än ytterlår, rulle eller grytkött som beroende av den lägre andelen fett ger ett mer köttigt resultat. Hursomhelst blir det bra med vilket som.

Kalops, ca 4 personer

 • ca 600 g kokkött
 • smör/olja till stekning
 • 1-3 morötter
 • 2 lökar
 • ca 3 lagerblad
 • 5-10 kryddpepparkorn
 • 3-5 nejlikor
 • ca 1 msk mjöl
 • salt och peppar
 • Ev. Köttbuljong, eller lägg med ett buljongben när du kokar grytan
 • Anjovisspad

Tärna köttet och bryn det i smör eller olja. Skiva löken och stekt den tills den är mjuk. Lägg samman detta i en kastrull, pudra över mjölet och häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet. Lägg i kryddor. Låt puttra tills köttet är mört och fint, minst 1 1/2 – 2 timmar. Skala och tärna morötterna, lägg i dessa när ca 10-15 minuter av koktiden kvarstår.

Smaka av med salt och peppar.

Till detta passar förstås potatis och inlagda rödbetor. Men det går utmärkt att äta grytan som den är, även mjölet kan uteslutas, men då blir grytan vattningare. Anjovisspadet kanske känns lite malplacé, det är hämtat från Leif Mannerströms kalops recept, men det ger en trevlig dimension till grytan. Då jag inte har anjovis hemma blev den ersatt av asiatisk fisksås.

Kalopsen är också utmärkt matlådemat då den smakar lika gott när den varit fryst en gång…