Hög kvalitet & lönsamhet

För inte särskilt längesedan fick vi se stora rubriker på att Sverige och EU har röstat ja till trombin, köttklistret som gör det möjligt att klistra ihop överblivna delar av ett djur till hela detaljer. Beslutet att ta in trombin kritiserades från olika håll. Vi kommenterade det inte då men har, som Cristoffer skriver, nyligen tagit fram en liknande produkt som är baserad på växten cikoria. Det är viktigt att notera att vi fortsätter att leverera helt naturliga grundråvaror till våra kunder. Vi applicerar alltså inte cikorialimmet på förhand, och det är av samma anledning som vi inte säljer buljong eller charkuteriprodukter: Vår verksamhet handlar om att skapa råvaror av riktig hög kvalitet och samtidigt bidra med kunskap om hur man som slutkund handskas med råvarorna på bästa sätt. Därför lägger vi med cikorialimmet i boxen tillsammans med en broschyr om hur du kan göra din egen ryggfilé eller bogbiff.

Att lägga så mycket krut på kvalitet i alla led innebär en hel del merkostnader, våra vallar innehåller en större mångfald gräs och örter än vad som är gängse, vilket i sin tur betyder större frökostnader och mer arbete. Vi låter också våra djur bli något äldre än vad som är vanligt, vilket innebär att de under sina 2-3 år på gården endast är en kostnad för våra uppfödare. Samtidigt är livsmedelspriset på marknaden så pressat att det inte finns någon lönsamhet att tala om.

Vi påbörjade ett experiment för några år sedan där vi genom gammaldags naturlig avel har försökt få fram nötdjur som åldras fortare. Vi har då utgått från en avvikelse som vi upptäckte hos en av våra Herefordkor. Kalven som föddes för 19 månader sedan har efter en analys med kol 14-metoden visat sig i själva verket vara 24 månader gammal. Förra veckan fick vi tillbaka slaktkroppen och har nu haft möjlighet att testa ät- och smakkvaliteten och kan konstatera att köttet smakar precis så bra som man kan förvänta sig att en köttet från en 24-månaders kviga smakar.

På det här sättet har vi alltså lyckats spara 5 månaders utgifter. Denna kviga åldrades 1,26 gånger snabbare än andra nötdjur som föddes samtidigt. Vi är säkra på att vi i framtiden kan få fram nötdjur som åldras dubbelt så fort. På 12 månader kan vi då ha kvigor som egentligen är 24 månader gamla. Om våra uppfödare väljer att anamma denna avlingsmetod kan de förhoppningsvis slutligen göra sin verksamhet någorlunda lönsam.

En herefordkviga med vad vi tror är en genetisk mutation (notera de fjällkoliknande dragen)

OBS! Kvigan som nämns ovan har inte gått ut till varken butik eller nötboxar. Inga djur har kommit till skada under experimentet.