Kors rätt till bete

Magasinet Filter skriver i sin artikel ”Vita lögner” om motsatsförhållandet mellan den svenska mjölkbranchens marknadskommunikation och verklighet. Marknadskommunikationen från branschen är glada kor ute på bete i ett öppet landskap. Verkligheten, hävdar artikelförfattaren, är en lobby mot att helt slopa beteskravet.

Och de har inte helt fel.

Trenden i branschen går mot kor som mjölkar mer och mer håller i sig. Senast presenterad i livsmedelstrategin. Och i ljuset av strategin är det enkelt att konstatera att det inte är så enkelt att vara bonde idag. Du ska tillfredsställa människors förväntningar genom kosläpp och idylliska jordbrukslandskap, men också marknadens krav på höga volymer till ett lågt pris. Vilket tär på lönsamheten och kräver ständig effektivisering. Trots att det faktiskt börjar höjas en del röster mot hur effektiv effektiviseringen egentligen är. Det finns faktiskt forskning som visar på en mjölkavkastning på ca 7 000 L per ko och år, är mer resurseffektivt än en ko som mjölkar över 10 000 L per år. Anledningen är att det krävs mycket energi för att kräma ut de där sista extra 1 ooo L ur kon.

Hur ser trenden ut hos Gröna gårdar då?

Vårt första krav är att maten vi säljer skall smaka bra. Det andra är att djur och natur skall ha det bra. Det tredje är att maten skall ha ett så högt näringsinnehåll det bara går.

När vi ställer de tre kraven faller de där högmjölkade industrikorna som helst inte ska gå ut bort. Kvar blir kor som bara föds på gräs, mjölkar i rimlig mängd, växer i lagom takt och helst ska ha så mycket bete det bara går.

Därför är jag väldigt stolt över att vi samarbetar med Löpareskogens gårdsmejeri. Jag har haft många långa samtal med Per-Inge, som driver gården, men inte ett har handlat om att det är besvärligt eller dumt att djuren ska beta. Tvärt om, lyfter han alltid vikten av att korna ska få äta bara gräs. Det är något som både han, jag och Gröna gårdar tar fasta på.

Vi jobbar aktivt för att det skall bli mer bete. Inte mindre. Vi har lite lagliga bryderier, då det i Sverige är förbjudet att ha ute korna på vintern om man inte söker undantagstillstånd. Men vi kommer inte att sluta kämpa för kors rätt till bete. Det ger ju både det bästa köttet och den bästa mjölken.