Julskinka á la Gröna gårdar

Snart är det jul och för de allra flesta är julskinkan ett obligatoriskt inslag på julbordet. Men av olika anledningar kan man vilja ha en ersättare – eller möjligen ett komplement – till julskinkan. Kanske vill man av olika skäl inte äta griskött eller så vill man bara ha en mångfald av det goda. Oavsett anledningen så kan rostbiffen utan problem ta julskinkans plats. Häromdagen testade vi att göra en julskinka á la Gröna gårdar på just en stor bit rostbiff – och det gick alldeles utmärkt. En rostbiffsjulskinka behöver naturligtvis inte kopiera julskinkan men det fantastiska är att den faktiskt kan det.

Det första att göra är att tillaga en helt vanlig stek av rostbiffen. Ta hela biten. Gnid in ordentligt med salt (jag brukar ta ca 1 tsk per 500 gram kött) och svartpeppar. Hur själva tillagningsdelen ser ut är lite upp till hur man gillar sin stek. Man kan ha rostbiffen inne på 125-150 grader eller så kan man sätta in rostbiffen på 275 grader och sänka efter några minuter till 125-150 för att få en välstekt yta. Det viktiga är att ta ut  steken när innertemperaturen visar på 55 grader. När detta är gjort täcker man steken så att den svalnar långsamt.

Sen kommer själva griljeringen, som förstås är hemligheten med julskinkan. Själv gjorde griljeringen rätt så omgående men man kan, om man vill, vänta till nästa dag. Så här såg det ut innan jag började:

griljering, ingredienser
griljering, ingredienser

Från vänster: Tre typer av senap (jag hade en söt, en dijon och en skånsk), kapris, 2 st äggulor, mandlar, samt mandelkvarn.

Efter att ha hällt i senapen, kaprisen och äggulorna i en bunke, malde jag mandeln och blandade ihop. Man kan säkert använda ströbröd istället för mandel men mandel är både godare och näringsrikare än ströbröd, dessutom blir mandeln inte bränd lika lätt. Kör man helt utan mandel blir det svårare för griljeringen att sitta kvar på köttet.

Så här såg det ut när jag hade blandat ihop allting.

griljeringssmet
griljeringssmet

Medan jag höll på med griljeringssmeten hade jag höjt ugnen till 275 grader. Sedan la jag över griljeringen på köttet och skjutsade in den i ugnen igen. Det tar bara några minuter innan griljeringen har blivit fast så man gör bäst i att inte springa iväg. Stanna hellre kvar och begrunda mästerverket genom ugnsluckan. Så där, en julskinka av nötrostbiff!

julskinka av rostbiff
julskinka av rostbiff