Skörd och stängsling

Den här tiden på året är en hektisk tid. Det gäller att hinna med vallskörden medan det är torrt. Först slås vallen, sedan vänds den och får ligga på åkern och torka lite grann, kanske 1-2 dagar. Efter detta vänds den och sedan pressas den till balar. Proceduren kan förstås se lite olika ut, alla har sina egna idéer på detaljerna. Däremot skulle nog alla hålla med om att det inte är någon höjdare om det börjar regna medan vallen ska torka. Så här såg det t ex ut den 16/6.

Skörd av vall
Skörd av vall

Och det var i grevens tid. För bara ett par dagar senare såg det ut så här istället.

Redo för att se över stängslingen
Redo för att se över stängslingen

Detta foto skickade Jan till mig den 18/6, alltså två dagar efter skörden. Ser det ut så här får man hitta på något annat än att skörda förstås. Till exempel får man passa på att se över stängslingen så att allt ser ut som det ska. Viktigaste verktyget i det här läget var förstås kanadensaren som ligger lastad på bilen. Som man säger; det finns inga dåliga kläder, bara dåliga verktyg – och med en liten båt kan man ta sig runt överallt även om det har regnat 50mm.