Pressa och rulla gräs

I början av förra veckan fick jag ett par minuter med Emil och Mattias när de slog vallen. Mot slutet av veckan var de i full färd att pressa skörden efter att den hade legat några dagar i solen.

Mattias pressar och rullar skörden, Dragsmark

När man jobbar på gården så går det inte att jobba strikt efter arbetstider. Väder och vind avgör helt och hållet när man får göra det som måste göras och ibland blir det rätt intensivt. När gräset ligger och torkar är det förstås helt förödande om det skulle regna. På samma gång är det inte så bra om det torkar för mycket i solen.

Maskinen på bilden ovan samlar in skörden och skickar sedan ut fina runda balar. Dessa plastas sedan in och i gräset uppstår en spontan mjölksyrejäsning som ökar hållbarheten på fodret. Detta fungerar precis på samma sätt mjölksyrade grönsaker – det blir gott, nyttigt och håller länge. När vintern är här får djuren äta det sommardoftande ensilerade gräset.

Ensilage