Julkrönika 2025: »Förutsättningarna för att vilja ställa krav på maten har inte förenklats, tvärtom.«

Dagen före dopparedagen passar jag på att summera inte bara 2025, utan ett antal minst sagt speciella år, och önska er alla kunder en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

De senaste fem åren har bjudit på en varierad buffé av unika utmaningar: En global pandemi, som gav vår e-handel en rejäl spark i baken och gjorde att fler fick upp ögonen för riktigt bra mat. Sedan kom inflationsvågen och lade sordi den uppsluppna stämningen. Slutligen har vi nu de senaste två åren sett resultatet av hur nötköttsproduktionen i Sverige och världen mått de två senaste decennierna. Att köttdiskarna gapar tomma och produktionen än ej riktigt har tagit fart, trots en ökad betalning till lantbrukaren med nästan 70 % sedan 2019, är ett tydligt kvitto på hur hårt ansatt branschen varit de senaste 20 åren. 

Jag hör mig allt oftare säga: att nötkött inte har blivit dyrt – det har bara slutat vara billigt. Även om jag kan ha stor respekt för att det svider i en tunn plånbok att behöva hosta upp betydligt mer pengar för samma mängd kött idag, som för 5 år sedan, bör man nog snarare se det som att vi snart börjar nå ett normalläge vad kött faktiskt ska kosta. Vi räknar med att nötköttet fortsatt troligen kommer att gå upp i pris under det kommande året.

Oavsett om utmaningarna de senaste åren har inneburit mot- eller medvind, kvarstår grundproblemet. Mat som gör större nytta än att bara mätta magen för dagen, kostar mer pengar att producera. Förutsättningarna för att vilja ställa krav på maten har inte förenklats, tvärtom.

Varför det är så, förstod jag halvvägs in i projektet att definiera begreppet Regenerativt Lantbruk. Projektet startade 2020 och avslutades i år. Det jag insåg, under de många samtalen fram och tillbaka, är att det är inte ett begrepp som egentligen låter sig definieras. Det är inte ett begrepp, utan en kulturyttring. Det handlar inte om hur man driver ett lantbruk, utan varför. Det är en kultur där kärnan är att genom sitt beteende låta naturen må bättre. Det är också kärnan i varför Gröna gårdar finns, och varför jag firar 15 år som VD. Men det är också anledningen att ekologisk mat oftast ses som en lyxprodukt, och att priset oftast är den avgörande faktorn i våra matval. Vi har inte en regenerativ samhällskultur, vi har en kultur som är baserad på degenerering av våra gemensamma naturresurser, och ur det perspektivet är det vansinne (eller lyx) att betala för mat som bygger upp. Du kan läsa mer om definitionen här.

Trots tuffa år och många utmaningar framåt, är jag en obotlig optimist. Jag kan inte sluta se vikten i det vi gör och känna tacksamheten till alla er kunder som låter oss göra det. Och inte bara låter oss göra det, utan ger oss resurser att bli bättre.

Så, tack! Det är tack vare er och våra uppfödare som vi kan driva vår verksamhet – för precis som i naturen är det kloka samarbeten som leder till regenerering och rikare ekosystem.

Tack och god jul och gott nytt år!

– Märta Jansdotter Aguirre, VD